Save Security är en kampanj som samlar ihop namnunderskrifter inför den 22 mars, då Apple ska upp i domstolen och försvara varför de inte vill låta FBI tvinga dem att implementera en bakdörr in i operativsystemet i kampen mot terrorism.
Varje gång sådant här tas upp, finns det en hel del som tycker att det är helt okej att rättsväsendet ges möjlighet att komma åt allting på folks mobiler och datorer, eftersom de ”inte har något att dölja”. Eller ”så länge du inte är brottsling så behöver du inte oroa dig”. Verkligen?
Visst är det så att de flesta inte har något på våra smartphones och datorer som vi inte vill att rättsväsendet ska kunna komma åt. En majoritet av oss är laglydiga samhällsmedborgare, så vad är då problemet med att rättsväsendet ges en bakdörr in i operativsystemen för att kunna komma åt hemligheter som eventuella terrorister kan dölja?
Det här är ingen enkel fråga. Eller, egentligen, är det inte det? Frågan om att implementera bakdörrar in i datorer, smartphones, surfplattor, routrar, bredband och allt annat som överför och lagrar digital data, är något som kommer på tal med jämna mellanrum.
Problemet är att en bakdörr – backdoor, på engelska – inte innebär att enbart rättsväsendet kan komma runt lösenord och kryptering. När du väl har lagt in en bakdörr, kommer hackare och andra nätkriminella att hitta vägar att utnyttja det. Det är inget potentiellt hot, utan ren konkret fakta.
Inte om dina privata bilder – utan exempelvis banktransaktioner
Säkerhetsexperter har gång på gång visat hur de kan ta sig in i alla möjliga saker (exempelvis styra bilar och krypskyttegrvär och insulinpumpar). Så länge någonting är uppkopplat till Internet, går det på ett eller annat sätt att hacka sig in i det. Och det är här kryptering kommer in i bilden. Om informationen som finns lagrad, eller skickas och tas emot, är krypterad, går det inte att läsa den.
Regeringar har gång på gång försökt stoppa hård kryptering med argumentet att rättsväsendet inte ges möjlighet att komma runt det. Förr kom till exempel Internet Explorer med två olika nivåer av kryptering; en version för USA och en för resten av världen, där den sistnämnda hade sämre kryptering.
Samma sak gäller här. Om rättsväsendet ges möjlighet att dekryptera data, så kommer kriminella också att kunna det. Det finns ingen lösning på att komma runt det här, där bara visa grupper kan använda bakdörrar och speciella dekrypteringsverktyg för att komma åt data. Om någon kan göra det, kan andra också göra det.
Det må vara så att du inte har några bilder eller dokument som du inte vill att polisen och andra statliga organ ska kunna ta del av. Men idag använder vi våra mobiler, datorer och vår Internetanslutning till att handla med kreditkort, att hantera våra bankärenden, att sköta vår kontakt med sjukvården, och så vidare.
Kombinera detta med faktumet att en framtida bakdörr med 100 procents säkerhet kommer att knäckas och utnyttjas av kriminella – tycker du fortfarande det är okej?
Du behöver bry dig om kryptering och integritet!
Det är detta som Apple-historien handlar om. Det kanske just nu ser ut att bara handla om att sätta dit en terrorist. Men det FBI kräver av Apple är mycket mer komplext än så. Om Apple tvingas implementera en bakdörr, kommer även Google, Facebook och alla andra stora IT-företag också tvingas till det.
Och även om du är så långt ifrån en terrorist man bara kan komma, berörs alltså du också av det, i alla högsta grad. Det handlar om att öppna Pandoras ask. Skapas en bakdörr och möjlighet att dekryptera data utan dina lösenord, kommer andra än rättsväsendet åt din lagrade information och all information du skickar och tar emot över Internet.
”Jag har inte att dölja så jag bryr mig inte om krypering”, är en absurt naiv syn på problemet.
Läs mer om Save Security
Fördjupa dig med mer läsning!
- Ledande IT-företag ställer sig bakom Apple i kampen mot FBI:s krav på bakdörr
- EU vill stärka säkerhet och integritet med nya datalagar
- Google lagrar allt du söker på – här kan du se din historik!
- Så tar de reda på vem du är utifrån anonym data om kortköp
- Telia, Tre och Telenor säljer uppgifter om porrsurfare
- 5 tips för att skydda dig på Facebook
- De samlar privata data om dig och säljer till företag
- Är du inte heller rädd för att vara avlyssnad på Internet?